Sunday, 26 June 2011

SEGMEN KBU:JOM KEMBALI KE SEKOLAH

Assalamualaikum w.b.t

Nie kali pertama kami nak join segmen yang di anjurkan....dinamakan Segmen KBU: JOM KEMBALI KE SEKOLAH oleh Pak Cu Sofi. kalau cakap bab sekolah nie mestila banyak kenangan yang terciptakan. Jadi segmen nie lebih kurang mengimbas zaman kanak-kanak riang kita.

Mana paling best, tadika,sekolah rendah,sekolah menengah?

Bagi kami semua sekolah ada kenangan dia tapi yang paling best time sekolah rendah. Bukan apa time tadika tak berapa ingat sangat apa yang best cuma kami ingat tadika kami dekat dengan masjid tapi sunyi.....takut pun ada.......hihihi. Time sekolah rendah maunye tak best,rasa-rasa dalam keluarga,kami la paling kuat melawan sekali bukan apa time nie kalau mak suruh pi sekolah mesti ada alasan punya. Sampaikan satu hari tu sampai kena tarik la turun tangga punya nak kejaq bas yabg duk tunggu kat bawah.....al-maklum la time nie duk umah flat....habis satu flat tau kut....nasib bek la pak cik bas tu cool gila sebab sanggup tunggu kami yang duk bebai habis nie.kalau pikir-pikir memang malu la tapi ada kami kisah.....hehehehe....

Pengalaman pahit
Kenangan yang paling kami tak boleh lupa zaman sekolah kena pisah dengan kawan-kawan. Duku kami duk Perak dan sempat sekolah rendah just satu tahun ja kat sana. Kami tak tau langsung yang kami nak kena pindah mai Kedah. kami tau yang nak kena pindah time ayah kami mai kelas pastu cikgu panggil pi depan. Memang sedih gila time nie. Sedih toksah duk cakap la. dah la nak kena tinggai kawan-kawan sekolah, kena pisah plak ngan kawan-kawan seangkatan kat flat tu.....memang tak ternilai la kenangan nie...

Pengalaman manis
 Banyak sangat kenangan manis nie......jadi top ten dalam kelas,jadi penolong ketua darjah tapi kenagan yang paling manis kami tak leh lupa time sekolah menengah kat kola kedah sebab kami first batch yang masuk sekolah tu SMK Seri Pantai. Lepas tiga tahun kat sekolah tu kami pindah pi Teknik Sg. Petani 2....kat cini memang banyak sangat kenangan manis...besa la bila duk asrama nie macam-macam yang kita buat.....kalau pagi2 nak mandi mesti kena beratur duku tak pun letak bekas mandi kat depan shower tapi mesti ikut turn la.....masa kat teknik kami masuk katering jadi time paling best mestila time masak memasak....memnag best gila....aku rasa hat ang ang rasa yang aku masak pastu riuh satu bengkel sampai mama ngan ummi kami tak larat nak marah.....habis-habis kalu dah tak larat nak buat keja lari masuk restaurant kat sebelah bengkel.....kat teknik gak kami dapat pengalaman serve orang makan......memang sibuk la kalau hari ada function....memang best la.......satu lagi kenangan yang tak boleh lupa time pi kem kadet polis sekolah....walaupun habis sakit satu badan dan tak cukup tidoq tapi berharga....

Subjek yang digemari
Semestinya penyediaan dan perkhidmatan makanan....sebab subjek nie boleh rasa dan makan....hehehehe....tapi kalau mai bab teori memang mata kelipop kelipop la......satu lagi subjek yang kami suka Bahasa Inggeris sebab teacher yang ngajar sangat best dan sporting habis, susah gila nak dengar dia marah......tapi time dia banyak yang berani nak cakap sebab akan dikenakan 10 sen setiap patah andaikata bahasa melayu menjadi bahasa perbincangan......suma sayang duit la.....tapi kami tak la terror BI pun tu yang jadi bek gila....

Subjek yang tak digemari
Pertama ialah matematik sebab tu kalau mai ujian asyik failed je....xpenah lulus dan reja tak penah siap.....kedua sejarah sebab kami time nie tak suka sangat nak mengingat fakta-fakta.....ketiga sains asal masuk kelas dia ja suma buat dikir barat atas meja(kepala dan tangan tutup muka) tapi cikgu nie relax ja tengok kami suma tidoq.....sampai kadang-kadang budak pandai pun boleh tersenguk2 duk tahan mata......serius boring clas dia....tapi alhamdulillah suma subjek time SPM lulus yang paling tak sangka Sains boleh dapat A1 sedangkan masa kelas asyik lena ja.....

Nie la sebahagian dari ceritera zaman sekolah......sebab tu la orang kata zaman sekolah paling best sekali.......


klik sini untuk join segmen nie....

4 comments:

Pakcu Sofi said...

waaaahhhhhh mesti terer bab masak memasak ni kan? hehe

thank join! ;)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

la teknik sp 2 ka?

jumpa nanti nak selidik2 sket psl seseorang hehehe

kiera'sakura said...

sama!!! tak suka sejarah.. :D

kelipop kelipop... :D

Sunah Sakura said...

suka matematikkkkkkkkkkkkkkkkk!!! ahahahha~